Kleftiko

Kleftiko

Kleftiko – Traditioneel gerecht uit Griekenland

Kleftiko is een oud, traditioneel gerecht uit Griekenland. Het werd oorspronkelijk met lamsvlees bereid, maar het kan ook met varkensvlees, kip of rundvlees gemaakt worden. “Klevo” betekent in het Grieks: “ik steel”.  Kleftiko stamt uit de tijd dat Griekenland werd overheerst door de Turken. De Griekse Verzetsstrijders (“Kleftes”) verstopten zich in de bergen, zodat de Turken hen niet zouden vinden. Maar omdat ze toch moesten eten, bedachten zij de volgende oplossing:  In een gat in de grond werd lamsvlees in kleipotjes of in dierenhuid gekookt op hete kolen. Ze sloten het gat af met aarde, zodat de stoom en rook van het koken niet zichtbaar zouden zijn. Oorspronkelijk werd dit gerecht dus in afgesloten kleipotjes gekookt, maar op een eigentijdse manier kun je  ook kleftiko maken, door vlees te garen in bakpapier. Het voordeel hiervan is dat alle aroma’s en smaken bewaard worden. Wij maken dus pakketje van bakpapier en garen het in de oven.

Kleftiko
Kleftiko

Nodig: 
1 kilo varkensvlees in blokjes (Of lamsvlees, rundvlees of kip)
2 uien, gesnipperd
1 winterwortel in schijfjes
3 paprika’s (geel, rood en groen) in kleine stukjes
1 aubergine in blokjes
3 teentjes knoflook, fijngesneden
200 gram kaas in kleine blokjes (kefalotiri, Hollandse kaas of feta)
3 grote aardappelen, in blokjes
100 ml olijfolie
125 ml droge witte wijn
2 eetlepels mosterd
2 tomaten in blokjes
zout en versgemalen peper
1 eetlepel oregano

Recept Kleftiko
Doe de vleesblokjes in een grote kom, samen met gesneden ui, paprika, knoflook, tomaten en mosterd. Giet de wijn en olijfolie erbij en bestrooi met zout, peper en oregano.  Alles door elkaar husselen. Laat het varkensvlees gedurende twee uur marineren in de koelkast. Snijd de aardappelen, wortel, aubergine en kaas in blokjes/plakjes. Leg op een bakplaat kruislings twee stukken bakpapier. Leg een portie voor 1 persoon op het papier; aardappelen, aubergines, wortel en  de ingrediënten van de marinade erbovenop, samen met de sappen, tot slot acht kleine blokjes kaas erbovenop. Bind nu met speciaal oven-touw de bakpapieren pakketjes goed dicht. De pakketjes moeten helemaal afgesloten zijn, zodat de stoom in het pakketje blijft. Doe dit voor elke portie. En zet de pakketjes samen op de bakplaat.
In het midden van  een voorverwarmde oven op 180 graden ongeveer 1 1/2 uur bakken. Haalde kleftiko uit de oven en knip de pakketjes open. Serveer de kleftiko in het bakpapier op een bord, of serveer het zo op een bord zonder bakpapier.

0 reacties op ““Kleftiko Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *